2024 SPC Pre-assessment Workshop Agenda (Version 1) 25th- 28th March, Noumea/ hybrid.

Join Zoom Meeting

https://spc.zoom.us/j/98172255408?pwd=ZnQxcEhwZkVURVp2WXdneThUYkpkdz09

Times are for New Caledonia (UTC+11)

Chair and primary contact: Paul Hamer, paulh@spc.int

Alternate chairs: Graham Pilling, grahamp@spc.int Jemery Day, jemeryd@spc.int Arni

Magnusson arnim@spc.int

Monday 25 th March (Sun 24 th US)	DAY 1: 2024 south Pacific albacore assessment	Presenter initials and presentation number
09:00 – 09:10	 Reminder of TOR and objectives for the SPC preparatory workshop Agenda and meeting format/procedures Any other introductory comments 	PH
09:10 – 10:30 Session 1 (80 mins)	Background Background south Pacific albacore fishery and stocks (10 mins) Previous south Pacific albacore assessment summary and SC17 recommendations (15) mins) Discussion (10 mins) Spatial structure and movement	 PH/TT (P1) JM/GA (P2 -
	 Research on connectivity between the WCPO and EPO (15 mins) Albacore and SEAPODYM (20 mins) Discussion (10 mins) 	online) • IS (P3)
10:30 – 11.00	BREAK	
11.00-11.40 Session 2 (40 mins)	Spatial structure and movement Revising the spatial and fisheries structure (15 mins) Discussion (20 mins)	• TT/JP/HX (P4)

11.40 -13.00 Session 3 (80 mins)	 Data Inputs Data summaries by defined fisheries (20 mins) Size composition data issues and pre-treatment (20 mins) Discussion (15 mins) NZ troll fishery size comp analysis (15 mins) Discussion (10 mins) 	• TT (P5) • TP (P6) • PN (P7)
13.00-14.00	Lunch BREAK (60 mins)	
14.00-16.30 Session 4 (140 mins)	CPUE indices (part 1) (80 mins) NZ troll CPUE (15 mins) Chinese longline CPUE (15 mins) Chinese Taipei longline CPUE (15 mins) Other flags longline summary (15 mins) Dot points - Discussion (20 mins) CPUE indices (part 2) (60 mins) Developing the multi-fleet abundance indices (30 mins) Discussion (30 mins)	 PN (P8) Hongyu Lin (P9) Yi-Jay Chang (P10 - online) TT (P11) TT (P12)
16.30-17.00 (30 mins)	Buffer time	
17.00	Conclude/wrap-up day 1	PH
Tuesday 26 th March (Mon 25 th US)	DAY 2: 2024 south Pacific albacore assessment (continued) and WCPO silky and oceanic white tip shark assessments	
8.30-10.00 Session 5 (90 mins)	Biology south Pacific albacore Age and growth data summary, alternative growth model (20 mins) Exploring spatially distinct growth patterns of albacore across the Southern Pacific (15 mins) SPC's new otolith lab R and D program and some insights on albacore age (15 mins) Growth discussion (20 mins) Natural mortality approach (15 mins)	 TT/JH (P13) Dongqi Lu (P14) AA (P15) TT (P16)
10:00 – 10.30	BREAK	

10.30-11.10 Session 5 continued (50 mins)	Discussion – natural mortality (15 mins) Maturity/reproductive biology (maturity ogive construction, sex ratio) (10 mins) Length-weight conversions (project 90 update) (10 mins) Discussion (10 mins)	TT (P17)JM (P18 - online)
11.10 – 13.00 Session 6 (110 mins)	Model development Key changes from 2021 Preliminary model exploration and results Proposed next model development steps Data weighting Sensitivity tests and uncertainty characterization Diagnostics Including discussion	• TT/JH (P19) ALL
13.00-14.00	Lunch BREAK (60 mins)	
14.00-15.00 Session 7 (40 mins)	Westen and Central Pacific Ocean silky shark assessment Previous assessments (10 mins) Background and recap of the work done in 2023 (SC19 recommendations recap) (20 mins) Discussion (10 mins)	• PN (P20)
15.00-16.00 Session 8 (60 mins)	Integrated assessment	• PN (P21) ALL
16.00-17.00 Session 9 (60 mins)	Incorporating risk assessment methods as a standard component of shark assessments Risk assessment options Discussion of pro/cons of alternative methods Recommend method(s) Including discussion	• PN (P22) ALL
17.00	Conclude\wrap up day 2	PH

Wednesday 27 th March (Tuesday 26 th US)	DAY 3: 2024/25 Oceanic whitetip shark and southwest Pacific striped marlin	
08:45 –9.45 Session 10 (60 mins)	Western and Central Pacific oceanic whitetip shark assessment	• PN (P23)
	 Recap of last assessment, approach, outcomes issue and recommendations Plan for phase 1 work Preliminary work Discussion (20 mins) 	
9.45-10.30	Southwest Pacific striped marlin assessment	• PH/CCJ (P24)
Session 11 (45 mins)	 Background southwest Pacific striped marlin fishery and stocks (10 mins) Previous southwest Pacific striped marlin assessment summary and SC15 recommendations (15) mins) Discussion (20 mins) 	
10:30 – 11.00	BREAK (30 mins)	
11.00-11.30 Session 12 (30 mins)	Spatial structure and fisheries subregions • Spatial and fisheries structure (10 mins) • Discussion (20 mins)	• CCJ (P25)
11.30 -13.00 Session 13 (100 mins)	Data inputs Data summaries by defined fisheries (20 mins) Size composition summary and pre-treatment (15 mins) Discussion (15 mins) CPUE Catch and effort nominal summaries by fisheries (15 mins)	• CCJ (P26) • TP (P27)
	 Australian CPUE analysis (10 mins) Development of new sdmTMB CPUE indices (20 mins) CPUE discussion (15 mins) 	• CCJ (P28) • LTB (P29)
13.00-14.00	Lunch BREAK (60 mins)	

Session 13 continued	CPUE discussion continued (10 mins)	
14.10 -15.00 Session 14 (50 mins)	Growth Natural mortality Maturity/reproductive biology Movement??	• CCJ (P30)
15.00-16.30 Session 15 (90 mins)	Model development Key changes from 2019 Preliminary model exploration and results Proposed next model development steps Sensitivity tests and uncertainty characterization Diagnostics Including discussion	• CCJ (P31)
16.30	Conclude/wrap up day 3	РН
BBQ – Social club area 6 pm		
Thursday 28 th March (Wed 27 th US)	DAY 4: MFCL/next gen tuna model, south Pacific albacore MSE, new WCPFC projects for 2024	
09.00-10.30 Session 16 (90 mins)	 MFCL development updates and 2024 work plan (30 mins) WCPFC next gen tuna model scoping project (project 123) background and group discussion on a way forward/things to achieve in 2024 (60 mins) 	• ND (P32) • AM/ND (P33)
10:30 – 11.00	BREAK	
11.00-13.00 Session 17 (120 mins)	South Pacific albacore: Management Strategy Evaluation	
(120 IIIIIIS)	Tackling challenges with the south Pacific albacore estimation model – simple, robust estimates of stock status with 'problematic' CPUE data.	• RS/FS/NY (P34)
13.00-14.00	Lunch BREAK	

14.00-15.00- Session 18 (60 mins)	Elements of the south Pacific albacore OM grid – with focus on hyperstability in CPUE and climate change scenarios.	• RS/FS/NY (P35)
15.00-16.00	Other WCPFC projects for 2024	
Session 19 (60 mins)	 Progress with CKMR work WCPFC Project 122: Longline effort creep WCPFC Project 113b: Develop Stock Status and Management Advice Template for Consistent Reporting of Stock Assessment Outcomes, Uncertainties and Risk 	 SN/LTB (TBC) (P36) JD (P37) PN (P38)
	Short (5 min) updates on other work if time permits	
	 Yellowfin assessment follow-up Bigeye assessment follow-up Skipjack pole and line effort creep and recruitment trends Tag mixing research?? 	 AM (P39) JD (P40) PH (P41) JS (P42)
16.00-17.00	Spare time	
	WRAP UP-Follow-up	• PH
Wrap up and Follow-up	 Note any key recommendations Meeting draft paper circulated for comments (late May) Comments received Meeting paper finalized for SC20 submission 	

PH Paul Hamer, AM Arni Magnusson, CCJ Claudio Castillo Jordan, ND Nick Davies, JD Jemery Day, TT Thom Teears, RS Rob Scott, FS Finlay Scott, TP Tom Peatman, NY Nan Yao, PN Philipp Neubauer, JS Joe Scutt Phillips, JH John Hampton, AA Allen Andrews, GP Graham Pilling, IS Inna Senina, JP Joanne Potts. JM Jed Macdonald, SN Simon Nicol, GA Giulia Anderson, HX Haikun Xu